SWOT analyse – hvad er det, og hvornår bruger du det?
SWOT er et analyse framework, som du kan bruge, når du står foran en stor beslutning i virksomheden, inden du søsætter dit næste store projekt eller har brug for at danne dig et fokuseret overblik midt i en krise.
Modellen er i sig selv et ganske simpelt lille matrix med fire felter. Det kræver ikke meget mere end noget at skrive med og noget at skrive på, så er du klar. Det er altså ikke rammen i sig selv, der er interessant, men selve SWOT analysen, der rykker dig og din forretning videre.
Her dykker vi ned i, hvad SWOT analysen er, hvordan du bruger den, og hvornår du kan bruge den.
Indhold i artiklen
- Hvad er en SWOT analyse?
- Hvornår skal du bruge en SWOT analyse?
- Hvordan laver du en SWOT analyse?
- Hvordan bruger du TOWS analysen til din handleplan?
Hvad er en SWOT analyse?
SWOT er en forkortelse for:
- Strengths (Styrker)
- Opportunities (Muligheder)
- Threats (Trusler)
<li|Weaknesses (Svagheder)
Hver af de fire punkter har sit eget felt i den analytiske ramme, der udgør din SWOT analyse. Hvert felt tvinger dig til at reflektere over og konkretisere udfordringer og muligheder, du står overfor i arbejdsmæssige og private sammenhænge.
Metoden stammer fra bogen “Business Policy, Text and Cases” (1969), men du finder den – af gode grunde – også i mange bøger om strategi, projektledelse og ledelse. Det er på mange måder et super simpelt værktøj, der giver dig masser af værdi i dit arbejde.
SWOT analysen er så stærk et værktøj, fordi det hjælper dig til at fokusere på og sætte ord på interne og eksterne faktorer, der henholdsvis arbejder for og imod dit og virksomhedens primære mål.
Hvornår skal du bruge en SWOT analyse?
SWOT analysen er ofte en del af planlægningsfasen. Der, hvor du tegner de store linjer i strategien, forsøger at scope dit projekt eller gør klar til næste store forandringsproces. Men du kan også sagtens bruge det undervejs i processen, når du har brug for at stoppe op og lige få overblikket tilbage.
SWOT analysen bliver alt for ofte lavet som et statisk dokument, der gemmes væk som støvede bilag til de færdige dokumenter med projektplaner, strategi og visioner.
Og det er virkelig en skam.
SWOT analysen bliver først for alvor et stærkt værktøj, når I formår at gøre det til en del af processen. Det er ikke kun fire felter, der skal fyldes ud af lederen. Gør SWOT analysen til et levende dokument, hvor hele teamet løbende er involveret i at identificere nye styrker, svagheder, muligheder og trusler. Ligesom virkeligheden ændrer sig løbende omkring jer, så skal SWOT analysen også afspejle den virkelighed I står overfor lige nu.
Tænk hvis nu I rent faktisk har elimineret en af jeres trusler.
Så er der ikke meget værdi i, at den stadig fylder, vel?
Så er det bedre at vurdere, hvad der er nye potentielle trusler, I skal forholde jer til.
Her kan du blive endnu klogere på SWOT analysen
Hvordan laver du en SWOT analyse?
En SWOT analyse fokuserer på de fire elementer: Styrker, Svagheder, Muligheder og Trusler. Det hjælper dig og teamet med at kommunikere og fokusere meningsfuldt i forhold til prioriterede indsatsområder.
SWOT analysen kan inddeles i to hovedområder, hvor felterne Styrker og Svagheder fokuserer på interne faktorer, og Muligheder og Trusler fokuserer på eksterne faktorer.
Interne faktorer
Styrker (Strengths) og Svagheder (Weaknesses) er interne faktorer. Det vil sige, at det er forhold og ressourcer, der er umiddelbart tilgængelige for dig. Det er altså faktorer, der i nogen grad er kontrollerbare for dig.
Eksterne faktorer
Muligheder (Opportunities) og Trusler (Threats) er eksterne faktorer. Det vil sige, at det er forhold og ressourcer, der umiddelbart er udenfor din kontrol.
TOWS analysen – når du skal handle på din SWOT analyse
TOWS analysen er en model, der hjælper dig med det videre arbejde i forhold til din SWOT. Det er en fremtidsorienteret model, der hjælper dig med at definere indsatsområder
TOWS analysen kombinerer de enkelte resultater i din SWOT analyse, så du finder frem til følgende handlinger og indsatsområder:
SO handlinger: Hvilke handlinger og indsatsområder kan du identificere ved at kombinere dine Styrker (Strengths) og Muligheder (Opportunities)?
WO handlinger: Hvilke handlinger og indsatsområder kan du identificere ved at kombinere dine Svagheder (Weaknesses) og Muligheder (Opportunities)?
ST handlinger: Hvilke handlinger og indsatsområder kan du identificere ved at kombinere dine Styrker (Strengths) og Trusler (Threats)?
WT handlinger: Hvilke handlinger og indsatsområder kan du identificere ved at kombinere dine Svagheder (Weaknesses) og Trusler (Threats)?
Vigtigste take-aways fra artiklen
SWOT analysen er et simpelt men stærkt værktøj til at identificere styrker og svagheder, muligheder og trusler i konkrete projekter, strategier og processer.
SWOT analysen giver dig først for alvor værdi, når den løbende bliver opdateret og er en del af jeres hverdag. Ikke når det samler støv inde på fællesdrevet.
SWOT analysen er delt op i interne faktorer (styrker og svagheder) og eksterne faktorer (muligheder og trusler)
TOWS analysen hjælper dig med at gøre resultaterne fra SWOT til konkrete handlinger
Skriv et svar